Cine a inventat primii ochelari de soare? 8 lucruri pe care nu le-ai stiut pâna acum.

Cine a inventat primii ochelari de soare? 8 lucruri pe care nu le-ai stiut pâna acum.

Ochelarii de soare par niste simple obiecte, usor de confectionat, meniti sa ne apere de razele soarelui, insa povestea din spatele acestor ochelari si istoria lor nu este deloc banala, ci din contra.
Ochelarii de soare nu au aratat mereu asa. O sa spuneti: “logic, acum exista mai multe modele, forme si culori”, insa nu ne referim doar la aceste aspecte. Propun sa descoperim istoria ochelarilor de soare urmarind 8 subpuncte destul de palpitante ce ne vor sintetiza aparitia lor, modul de confectionare si evolutia:

1. Poate era de asteptat ca ochelarii de soare sa provina din regiuni insorite, in schimb datele ne indica faptul ca Inuitii au fost cei ce au avut nevoie prima data de astfel de obiecte. Da, ochelarii provin tocmai de la polul nord. Se pare ca lumina reflectata de zapada i-au determinat pe Inuiti sa isi puna imaginatia in practica si sa creeze asa numitii ochelari de soare, din bucati de lemn, scoica sau os, pe care mai apoi le “imbracau” pe nas.

2. Fanul luptelor cu gladiatori, imparatul Nero, ataseaza lentile din smarald ochelarilor, pentru a reusi sa priveasca luptele cu mai multa placere. Se stie ca acesta avea probleme cu vederea si pentru ca nu putea sa citeasca, el a gasit un mod de a rezolva problema. A pus cartea pe masa, iar peste ea a asezat un bol cu apa. Se pare ca Nero a dat dovada de multa inspiratie cand vine vorba de ochelari, lentile si probleme de vedere.

3. Ochelarii de soare in forma lor tipica au aparut in secolul XII. Judecatorii chinezi ii foloseau insa pentru alt scop. Ei nu voiau sa isi protejeze ochii de razele soarelui si sa isi ascunda orice urma de emotie din durata proceselor de judecata sau in momentul in care pronuntau sentintele.

4. Ochelarii ce aveau menirea sa indrepte problemele de vedere au fost inventati in secolul XVIII de catre englezul James Ayscough. Ochelarii aveau lentile verzi sau albastre.

5. In secoul XIX s-a descoperit faptul ca lentilele maro sau galbene erau indicate pentru persoanele ce sufereau de sifilis. Deoarece sensibilitatea la lumina era unul dintre simptomele de baza, aceste lentile erau prielnice.

6. Evolutia si-a spus cuvantul, iar in anul 1919 a fost fondata prima companie producatoare de ochelari de soare.

7. Ochelarii de soare beneficiau de o popularitate imensa. Oricine avea cel putin o pereche. In secolul XX, ochelarii au devenit indispensabili in randul acorilor, deoarece ei aveau de suferit din cauza luminilor de pe platouri.

8. In anul 1936 au fost inventati bine cunoscutii ochelari Ray Ban, ochelari cu lentile cu filtru UV. La inceput erau creati pentru pilotii americani, ca mai tarziu tehnologia sa fie folosita si pentru productia lor in masa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *