Secretele ochiului uman

Unul din lucrurile pe care cu siguranță nu le știați despre ochiul uman este ca acesta este al doilea organ din punct de vedere al complexității sale, după creier. Ochii fac parte din sistemul senzorial, care are rolul de a ajuta omul să perceapă interacțiunea cu mediul înconjurător, astfel sistemul vizual este la baza unei vieți normale. Oftalmologii recomandă controale pentru a preveni sau trata afecțiunilor ochilor prin prescrierea ochelarilor de vedere, ale căror lentile vor fi în funcție de necesități, sau a lentilelor de contact care au fost din ce în ce mai căutate în ultima vreme.

Importanța mare a ochilor revine din faptul că aproape un sfert din puterea pe care o are creierul uman este complet rezervată acestor organe însărcinate cu văzul.

Care sunt curiozitățile referitoare la ochiul uman?

Fiind un organ atât de complex, de asemenea acesta ascunde o mulțime de secrete, iar pe câteva dintre ele vi le vom dezvălui noi.

  • amintirile noastre ca ființe vii constau în 80% din cazuri în ceea ce se înregistrează vizual prin intermediul ochilor.
  • bebelușii nu pot distinge imagini clare deoarece, la naștere aceștia au o acuitate vizuală mult mai scăzută decât în mod normal.
  • culorile pe care le poate distinge ochiul uman sunt în număr de aproximativ 10 milioane, ceea ce înseamnă o mulțime de nuanțe, pe care aceste mici dar complexe organe le pot distinge.
  • atunci când se aude un sunet foarte puternic, orice ființă umană va clipi, iar pe durata unei zile, media clipitului pentru o persoană este de aproape 10.000.
  • emoțiile foarte puternice, frica, bucuria, excitarea, provoacă o dilatare a pupilelor noastre.
  • mitul referitor la citit atunci când lumina este slabă este fals, această activitate nu vă va afecta vederea, dar puteți bineînțeles să apelați la niște ochelari de vedere cu lentile create special pentru citit, sau pentru lucrat la calculator.
  • atunci când plângi, ai atât de multe lacrimi încât acestea se duc în nas, de aceea îți curge și nasul în tandem.
  • mușchii ochilor sunt cei mai activi nu stau deloc în loc, acești funcționează și pe perioada somnului.

 

Interesant nu-i așa? Complicat și cu ochii, au atâtea activități și sunt extrem de importanți, de aceea este bine ca periodic să îi ducem la un control specializat și să nu omitem să facem asta, pentru că având un rol important este bine să îi avem continuu în stare bună de funcționare. Un control oftalmologic la timpul lui te poate ține departe de complicații ulterioare ce ar putea să te afecteze extrem de tare. De asemenea nu trebuie să te temi e ochelarii de vedere, deoarece aceștia au rolul de a-ți ajuta ochiul și de a reduce oboseala acestuia. Daca nu te vezi purtându-i, poți oricând să optezi pentru lentile de contact special realizate pentru a-ți proteja ochii și pentru a te ajuta să vezi mai bine. Tu ce ai alege?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *