Tipuri de lentile ale ochelarilor de vedere

Lentilele sunt din punct de vedere optic, piese realizate dintr-un material transparent, ce au doua suprafețe opuse(de obicei curbe) și au rolul de a concentra sau diverge lumina și de a forma imagini ale obiectelor, principiul care stă la baza acestora fiind cel de refracție al luminii.

 

Opticienii vă vor oferi mai multe detalii privind opțiunile care există atunci când vine vorba de lentilele ochelarilor de vedere, mai ales că trebuie să se țină cont și de ramele acestora. În timp, materialele și felul în care sunt confecționate lentilele s-a schimbat, acestea devenind extrem de ușor de purtat, fiind practice și îmbunătățind considerabil vederea.

 

Cum să alegi lentilele ochelarilor în funcție de afecțiunea de care suferi?

 

Viciul de refracție reprezintă o afecțiune a organelor vizuale (hipermetropie, miopie, astigmatism, presbiopie), și cere după caz corecții optice pe o anumită distanță sau pe mai multe. Daca vă trebuie o singură pereche de ochelari, atunci cu siguranță lentilele pentru aceștia vor fi monofocale, pentru că vor fi potrivite atât pentru vederea la distanță cât și pentru vederea de aproape.

 

Presbiopia în schimb cere clar 2 perechi de ochelari, unii pentru distanță iar ceilalți pentru aproape, iar lentilele pentru care ar trebui să optați sunt cele bifocale.

De asemenea mai este și cazul lentilelor multifocale, care oferă vederea la o distanță intermediară, lucru care va fi ușor, mai ales că nu trebuie să aveți tot timpul 2 perechi de ochelarii pe care să îi schimbați constant.

 

Lentilele în funcție de materialul din care sunt confecționate

 

  • lentile de sticlă, acestea se zgârie mai greu dar au prezintă riscul de a se sparge mult mai ușor, fiind și mai grele. Acestui tip de lentile le sunt recomandate ramele cu contur.
  • lentilele din plastic, fiind mult mai ușoare sunt mai rezistente atunci când vine vorba de lovituri și au beneficiul de a putea fi montate pe orice tip de ramă.
  • lentilele confecționate din policarbonat, rezistente la impact, recomandate acelora cu o viață activă, sunt foarte ușoare și se pot monta pe orice tip de ramă.

 

Indicele de refracție este cel care dă de fapt grosimea lentilelor. Dacă acesta este mare, lentilele sunt foarte subțiri. Ca idee, printre cele mai subțiri lentile sunt cele din sticlă, iar indicele este 1.9.

 

În general, atunci când vine vorba de lentile de ochelari, acestea permit tratamente antireflex, de durificare, contra luminii albastre, în funcție de dorințele pe care le are purtătorul dar și de recomandările medicului.

 

Pentru a alege înțelept, este bine să luăm în calcul sfatul pe care ni-l dă oftalmologul, dar și dorința pe care o avem atunci când vine vorba de rame. Cel mai recomandat ar fi să primim o rețetă pentru a ne ușura astfel alegerea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *